The Good Growth Plan

The Good Growth Plan

The Good
Growth Plan 

Membantu petani. Melawan perubahan iklim.

Satu set komitmen baharu yang berani untuk masa depan kita

Pelan Pertumbuhan Baik baharu kami meletakkan perjuangan segera menentang perubahan iklim dan kehilangan biodiversiti di tengah-tengah masa depan pertanian yang produktif dan pemulihan ekonomi global.

Kami membuat 4 komitmen global baharu yang bercita-cita tinggi untuk mengurangkan jejak karbon pertanian dan untuk membantu petani menangani corak cuaca ekstrem yang disebabkan oleh perubahan iklim. Komitmen ini - memacu inovasi kami - akan membantu petani dan masyarakat pulih secara mampan daripada kesan berterusan wabak coronavirus.

Masa untuk bertindak

Perubahan iklim adalah ancaman wujud, dan kita perlu bertindak sebelum terlambat. Kesannya merupakan cabaran besar bagi petani dan pekerja ladang yang cuba memastikan bekalan makanan dunia. Pandemik Covid-19 telah menyerlahkan lagi kerapuhan ekosistem pertanian, memberi lebih tekanan kepada mereka yang mencari nafkah dari pertanian berbanding sebelum ini.

Pelan Pertumbuhan Baik kami bertujuan untuk menyahut cabaran ini dengan menjadikan pertanian lebih berdaya tahan dan mampan serta memacu pemulihan yang lebih baik, lebih hijau.

Kami telah pergi jauh

Apabila kami mula-mula melancarkan Rancangan Pertumbuhan Baik pada 2013, kami mempunyai cita-cita besar untuk meningkatkan kemampanan pertanian dan perniagaan kami. Kami menetapkan enam sasaran yang sukar untuk dicapai menjelang 2020 – dan kami mencapai kebanyakannya lebih awal.

Daripada ini diperoleh manfaat yang boleh diukur untuk petani, orang yang mereka makan dan planet yang kita semua kongsi. Dan kami belajar beberapa pelajaran yang sangat penting. Ini membantu membentuk tindakan yang kini ingin kami lakukan. 

Petani di barisan hadapan

Petani adalah yang pertama mengalami cuaca ekstrem dan pertanian mempunyai peranan penting dalam memerangi perubahan iklim.

Kita mesti membantu petani menanganinya dengan teknologi dan perkhidmatan baharu, kedua-duanya untuk mengurangkan dan menyesuaikan diri dengan kesan perubahan iklim. Menurut tinjauan terbaru kami dengan Ipsos MORI, 72% petani bimbang tentang kesan perubahan iklim terhadap keupayaan mereka untuk menanam makanan dalam tempoh lima tahun akan datang.