Laman Web Rasmi Syngenta Malaysia

Tujuan kami meningkatkan produktiviti tanaman untuk kehidupan

 

Kami melabur dan berinovasi untuk mengubah cara tanaman ditanam dan dilindungi untuk membawa perubahan positif dan berkekalan dalam pertanian. Kami membantu petani menguruskan satu set cabaran kompleks daripada alam semula jadi dan masyarakat. Pendekatan kami adalah untuk memastikan semua orang menang: bahawa petani makmur, pertanian menjadi lebih mampan, dan pengguna mendapat makanan yang selamat, sihat dan berkhasiat.

PERTANIAN  DI MALAYSIA

Pernahkah kita terbayang jika suatu hari nanti pertanian tidak lagi menjadi salah satu elemen penting di negara kita dan pengeluaran hasil makanan juga turut terjejas? Lebih parah jika negara perlu mengimport hampir kesemua bahan makanan dari negara luar.

Perkara ini tentu sekali mustahil berlaku di Malaysia kerana pertanian menjadi sumber pengeluaran bahan makanan yang dapat memenuhi bekalan makanan penduduk. Bukan itu sahaja malah hasil pertanian seperti getah, kelapa sawit dieksport ke negara luar sekali gus dapat meningkatkan dan turut memberi peluang pekerjaan kepada penduduk yang melibatkan diri dengan sumber-sumber pertanian. 

Seiring dengan peredaran zaman, bidang pertanian di Malaysia juga turut menerima pembaharuan dalam bidang teknologi yang dapat memberikan impak positif terhadap hasil pengeluaran dan hasil produknya. Antara salah satu kaedah yang digunakan pada masa kini ialah yang merujuk konsep pengurusan pertanian menggunakan teknologi moden untuk meningkatkan kuantiti dan kualiti produk pertanian. Kelebihan pertanian kepada petani moden adalah:

Tanaman Berkualiti

Racun perosak digunakan untuk mengelakkan serangan daripada makluk perosak.Penggunaan racun kimia bagi menghasilkan tanaman berkualiti.Adalah sangat penting petani membina keupayaan dan teknologi terbaru seperti ‘biopestised multi virus’

Yang diiktiraf oleh MARDI.Keberkesanan biopestised multi virus mampu mengawal 56% hingga 86% serangga perosak.

Pengesanan Penyakit di Peringkat Awal

Pengesanan penyakit tumbuhan dapat diselia kawal jika dikenalpasti di peringkat awal melalui kaedah teknologi ini. Kesuburan tanah juga dapat dikekalkan dengan pemantauan tahap nutrien tanah. Melalui kaedah ini juga, cadangan rawatan pada penyakit yang menjangkiti tumbuh-tumbuhan dapat dicadangkan sekali gus mengelakkan tanaman dijangkiti penyakit dengan lebih teruk dan merosakkan tanaman. 

Pertanian untuk Semua

Pertanian seperti hidroponik, iaitu kaedah menanam tanaman dengan hanya menggunakan air yang mengandungi larutan berzat tertentu, hortikultur; penanaman bunga, buah-buahan, dan sayur-sayuran serta sistem akuaponik, gabungan akuakultur (ternakan ikan air tawar) dan hidroponik (kaedah pertanian berasaskan air) merupakan pertanian bandar atau urban agriculture yang boleh diaplikasikan kepada sesiapa sahaja tanpa perlu mengira penggunaan tempat yang luas dan mudah dilaksanakan.

Syngenta ialah syarikat agtech berasaskan sains terkemuka. Kami membantu berjuta-juta petani di seluruh dunia menanam makanan yang selamat dan berkhasiat.

 

Cita-cita kami adalah untuk menjadi pasukan yang paling bekerjasama dan dipercayai dalam bidang pertanian. Kami berusaha untuk ini kerana kami menyediakan benih premium dan inovasi perlindungan tanaman, meningkatkan kemakmuran petani di mana-mana.