You are here

The Good Growth Plan

Rancangan Penanaman
yang Baik 

Membantu petani. Melawan perubahan iklim.

Satu set komitmen baru yang berani untuk masa depan kita

Komitmen yang baru dan berani untuk Rancangan Penanaman yang Baik meletakkan komitmen yang berani untuk masa hadapan atas desakan perubahan iklim dan kehilangan biodiversity dalam memacu masa depan yang produktif dan pemulihan ekonomi global. 

Kami membuat 4 komitmen baru yang bercita-cita tinggi untuk mengurangkan karbon pertanian dan untuk membantu petani menangani corak cuaca yang melampau yang disebabkan oleh perubahan iklim. Komitmen-komitmen ini memacu inovasi kami bakal membantu petani dan masyarakat terus pulih daripada kesan berterusan pandemik koronavirus. 

 

Masa untuk tindakan 

Perubahan iklim adalah ancaman yang semula jadi, dan kita perlu bertindak sebelum terlambat. Kesannya adalah cabaran besar bagi petani dan pekerja ladang yang cuba memastikan bekalan makanan dunia mencukupi. Pandemik Covid-19 telah menonjolkan lagi perpecahan ekosistem pertanian, meletakkan lebih banyak ketegangan kepada mereka yang mendapat sumber rezeki daripada pertanian berbanding sebelum ini. 

Rancangan Penanaman yang Baik ini bertujuan untuk menghadapi cabaran-cabaran ini dengan menjadikan pertanian lebih berdaya tahan dan mapan dan memacu pemulihan yang lebih baik, hijau. 

 

Kami telah datang jauh

Semasa kami melancarkan Rancangan Penanaman yang Baik pada tahun 2013, kami mempunyai cita-cita besar untuk meningkatkan kelestarian pertanian dan perniagaan kami. Kami menetapkan enam sasaran teras, regangan yang akan dipenuhi menjelang 2020 dan kami mencapai sebahagian besar daripadanya awal. 

Para petani akan menerima faedah dan berkongsi dengan semua orang. Dan kita belajar banyak pengajaran yang penting. Kita membantu untuk menggalas tanggungjawab atas tindakan yang kita lakukan. 

 

Petani adalah barisan hadapan

Petani adalah orang yang terkesan dengan perubahan cuaca yang melampau dan bidang pertanian mempunyai peranan penting untuk memerangi perubahan iklim. 

Kita mesti membantu petani menanganinya dengan teknologi dan perkhidmatan baru, baik untuk mengurangkan dan menyesuaikan diri dengan kesan perubahan iklim. Menurut kaji selidik kami baru-baru ini dengan Ipsos MORI, 72% petani bimbang tentang kesan perubahan iklim yang menjejaskan keupayaan para petani untuk mengembangkan hasil makanan dalam tempoh lima tahun akan datang.